Slovan Bratislava: vruchteloos op zoek naar nieuw Europees succes

Heden ten dage lijkt het onwaarschijnlijk, maar in 1969 won SK Slovan Bratislava de (toenmalige) Europabeker voor Bekerwinnaars.

In de finale in Bazel werd het grote FC Barcelona met 3-2 verslagen.

De Belasi (vrij vertaald: de Hemelsblauwen) waren op dat moment één van de betere ploegen in Europa.

Dat had veel, zo niet alles te maken met de sterkte van hun vaderlandse competitie, de 1. futbalová liga.

In die tijd vormden het huidige Tsjechië en Slovakije samen nog een koppel. Hun romance vierde op voetbalgebied zijn hoogtepunt in de jaren 60‘ en 70‘ van de vorige eeuw.

In 1976 won Tsjechoslowakije het Europees kampioenschap met maar liefst 7 spelers van Slovan Bratislava in de kern.

Toch was het verval van Slovan in die periode reeds ingezet.

Na de (vreedzame) splitsing van Tsjechië en Slovakije bleven de Králi Bratislavy, de Koningen van Bratislava, verweesd achter.

Slovan Bratislava bleef wel een toonaangevende ploeg in eigen land, maar het Europees succes van 1969 kon nooit meer worden geëvenaard.

Ondanks de aanwezigheid van kleppers zoals de betreurde Peter Dubovksy, goalgetter Robert Vittek en cultheld Marek Hamsik, speelden de Hemelsblauwen sedertdien niet meer dan een bijrol op het Europese toneel.

Ook in het huidige seizoen 2020-2021 zal hier geen verandering in komen.

Zonder zijn kansen te kunnen verdedigen, diende Slovan Bratislava de Champions League al in de eerste voorronde te verlaten.

Slovan kreeg met KI Klaksvik uit de Faeröer Eilanden nochtans een hapklare brok voor de kiezen.

COVID-19 gooide echter roet in het eten.

Op 17 augustus reisde een delegatie van Slovan vol vertrouwen richting Faeröer, met oog op de wedstrijd die daar twee dagen later, op 19 augustus, zou worden gespeeld. Conform de geldende Faeröerse regelgeving werd ieder persoon bij aankomst op de luchthaven Vágar getest op COVID-19.

Een dag later kreeg Slovan te horen dat een fysiotherapeut positief had getest op COVID-19. Als gevolg diende de gehele delegatie voor 14 dagen in quarantaine te gaan…

Bij de Slovaakse recordkampioen was het meteen alle hens aan dek. Er werd bij de UEFA op aangedrongen om de match uit te stellen, teneinde Slovan toe te laten een nieuwe, coronavrije delegatie uit Slovakije te laten overkomen.

De UEFA had oren naar deze lokroep en liet de match uitstellen naar 21 augustus.

Slovan liet meteen een nieuw blik spelers en stafleden aanrukken, maar alsof het noodlot er mee gemoeid was, testte een lid, ditmaal een speler, uit de nieuwe delegatie eveneens positief op COVID-19.

Ook de uitgestelde match kon dus geen doorgang vinden.

Bij gebrek aan personeel was een uitstel naar een nieuwe datum op korte termijn geen optie. De match op lange termijn uitstellen was evenmin aangewezen, door de drukte van de kalender en de consequenties op het verdere verloop van de Europese competities.

UEFA startte een tuchtonderzoek om een finale beslissing te nemen met betrekking tot de uitkomst van deze wedstrijd.

De Commissie voor Controle, Ethiek en Discipline van de UEFA nam de zaak onder de loep, maar stuurde ze uiteindelijk door naar het Appeals Body, het Hof van Beroep. Die besliste op 24 augustus dat Slovan de wedstrijd met 0-3 forfaitcijfers verloor, aangezien zij niet in staat waren geweest de wedstrijd op het aangewezen tijdstip te spelen. De UEFA legde de volledige verantwoordelijkheid bij de Slovaken.

Slovan kon zich hier niet bij neerleggen en stelde beroep in bij het Court of Arbitration for Sport (CAS), vanwege een aantal uiteenlopende redenen.

Zo stelde Slovan Bratislava onder andere dat niet zij, maar wel Klaksvik er voor verantwoordelijk was dat de wedstijd niet kon doorgaan zoals gepland. Volgens de Slovaken zou Klaksvik hen én de UEFA er niet van op de hoogte gesteld hebben dat zij een verplichte test dienden te ondergaan bij het betreden van het Faeröersegrondgebied.

Het beroep werd door het CAS behandeld maar ongegrond verklaard.

In een gemotiveerde beslissing van 1 oktober 2020 stelt het CAS dat de UEFA rechtmatig heeft beslist dat SK Slovan Bratislava exclusief verantwoordelijk was voor het niet kunnen plaatsvinden van de match in de eerste voorronde van de Champions League. Het waren immers leden van Slovan, die positief hebben getest op COVID-19. Volgens het CAS was dit de enige reden waarom de match niet is kunnen doorgaan. Het was niet aan Klaksvik om Slovan te wijzen op het obligate karakter van de testen.

Slovan Bratislava werd intussen opgevist in de tweede voorronde Europa League, maar ook daar werd meteen verloren, ditmaal na strafschoppen, van het Finse KuPS.

De Slovaakse winnaar van 1969 dient dus nog minstens een jaar te wachten op nieuw Europees succes…

Gepubliceerd door Bram Allemeersch

Advocaat te Waregem. Passie voor sport én recht.

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag